• Meer weten over ontworming?
Wormen thuis

Wormen zijn overal

Parasitaire wormen bevinden zich bijna overal, zowel in uw huis als daarbuiten. Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat uw hond of kat in contact komt met wormeieren.

Wormen zijn het hele jaar actief

Uw huisdier kan gedurende het gehele jaar besmet raken met wormeitjes. Dat is waarom u een ontwormingsplan voor het gehele jaar nodig hebt.

wormen gaan niet op vakantie
Honden en wormen

Wormen kunnen uw huisdier ziek maken

Aan de buitenkant kan uw huisdier er gezond uitzien, zelfs wanneer hij reeds besmet is met wormen. Een besmetting met wormen kan leiden tot braken, diarree, gewichtsverlies, hoesten of bloedarmoede bij uw huisdier. Veel symptomen ziet u niet totdat het probleem ernstig is. Hiervoor geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Wormen kunnen mensen ziek maken

Wormen kunnen worden doorgegeven aan mensen. Bijvoorbeeld, wanneer wormeieren per ongeluk worden ingenomen na contact met huisdieren, of uit de omgeving. Wormen kunnen ernstige ziekte veroorzaken, zoals blindheid bij kinderen4.

Wormen
wormen op vakantie

Wormen reizen ook

Wanneer u op vakantie gaat met uw huisdier, kan uw huisdier aan een ander type worm worden blootgesteld dan wanneer hij in eigen land blijft. Raadpleeg uw dierenarts voordat u op reis gaat om ervoor te zorgen dat uw huisdier voldoende beschermd is.

Wat zeggen de experts?

Experts adviseren om uw hond en kat, afhankelijk van de situatie en hun levensstijl,regelmatig te ontwormen4.

Elke drie maanden

Jonge dieren en diegenen die door hun levensstijl meer kwetsbaar zijn voor infecties, zoals honden en katten die jagen, moeten frequenter ontwormd worden, bijvoorbeeld maandelijks4.

Uw dierenarts kan u adviseren hoe vaak u uw huisdier moet ontwormen.

Referenties:

4. ESCCAP wormbestrijding bij hond en kat, richtlijn 1 (tweede druk) 2009.