• Veel gestelde vragen

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER WORMEN BIJ KAT EN HOND

Waarom moet ik mijn huisdier ontwormen?

Omdat onze huisdieren via verschillende bronnen worden blootgesteld aan parasieten, is het onmogelijk te voorkomen dat ze in aanraking komen met wormen of hun eitjes. Ontwormen is zowel voor de gezondheid van uw huisdier belangrijk, als ook voor het verminderen van het risico op omgevingsbesmetting en besmetting van het gezin (zoönose).

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Regelmatig ontwormen is van vitaal belang als je wilt voorkomen dat wormen4 de gezondheid van uw huisdier in gevaar brengen. Experts raden aan alle huisdieren ten minste één keer in de 3 maanden te ontwormen. De ontwormingsfrequentie is afhankelijk van uw levensstijl en die van uw huisdier. Bespreek met uw dierenarts welk behandelplan geschikt is voor uw huisdier.

Wanneer moet ik met ontwormen beginnen?

Puppy's kunnen reeds besmet geboren worden door larven die via de baarmoeder doorgegeven werden of onmiddellijk na de geboorte besmet worden via de moedermelk met wormlarven. Een eerste behandeling wordt daarom geadviseerd vanaf de leeftijd van 2 weken en moet elke 2 weken herhaald worden tot 2 weken na het spenen. De moeder dient gelijktijdig behandeld te worden. Kittens kunnen niet in de baarmoeder besmet raken en kittens dienen hun eerste behandeling te krijgen vanaf de leeftijd van 3 weken. De moeder dient gelijktijdig ontwormd te worden om te voorkomen dat wormlarven via de moedermelk doorgegeven kunnen worden.

Hoe weet ik of mijn huisdier wormen heeft?

Het kan zijn dat u niet in staat bent om te zien of uw huisdier wormen heeft omdat uw huisdier geen duidelijke symptomen vertoont. Dit is waarom u het beste uw huisdier regelmatig kan laten controleren op wormen door een dierenarts. Echter, er zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat uw huisdier wormen heeft, namelijk:

  • ' sleetje rijden ' - als dat huisdier met zijn kont (anus) over de grond sleept
  • braken *
  • diarree of stinkende ontlasting *
  • een doffe vacht
  • verlies van eetlust
  • gebrek aan energie
  • een wormbuikje - met name bij pups en kittens
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • hoesten
  • eventuele algemene veranderingen in het gedrag

Natuurlijk, veel van deze symptomen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar het is de moeite waard om contact op te nemen met uw dierenarts als u vermoedens heeft dat uw huisdier wormen heeft.

* Als u goed kijkt kunt u soms wormen zien in ontlasting of braaksel.

Welke type wormen kan mijn huisdier hebben, oplopen?

Huisdieren kunnen door verschillende type wormen besmet raken. Honden zijn gevoelig voor spoelwormen, longwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen en oogwormen. Katten kunnen spoelwormen, haakwormen, longwormen en lintwormen bij zich dragen. In Zuideuropa kunnen honden en katten ook geinfecteerd raken met hartwormen.

Check het risico dat uw hond loopt op wormen

Hoe ontworm ik mijn huisdier?

De meest effectieve manier van ontwormen is met een ontwormingsmiddel met een “breedspectrum” (tegen veel verschillende soorten wormen). Milbemax is zo'n breedspectrum ontwormingsmiddel. Uw dierenarts kan u helpen met uw keuze voor een ontwormingsmiddel en de frequentie van ontworming.

Welke wormen doodt Milbemax?

Milbemax is een breedspectrum ontwormingsmiddel, hetgeen betekent dat het alle belangrijke soorten wormen gevonden in uw huisdier doodt. Milbemax voor honden doodt spoelwormen, longwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen en oogwormen. Milbemax voor katten doodt spoelwormen, haakwormen en lintwormen . Wanneer Milbemax maandelijks wordt gegeven beschermt het honden en katten ook tegen hartworm.

Moet ik mijn huisdier ook tegen vlooien behandelen?

Vlooien kunnen drager zijn van bepaalde soorten lintworm en deze overdragen. Dus als u uw huisdier enkel ontwormt en niet tegelijkertijd behandelt tegen vlooien, dan loop je het risico dat je huisdier snel weer besmet raakt. Vraag uw dierenarts naar een effectieve externe parasiet behandeling, ook wel ectoparasiticum genoemd, ter preventie van vlooien en teken of ter behandeling indien het dier reeds besmet is.

Moet ik mijn huisdier ook tegen teken behandelen?

Teken zijn kleine parasieten die zich met het bloed van dieren en mensen voeden. Hun beten kunnen leiden tot irritatie, tot abcessen en het doorgeven van ziekten waaronder de ziekte van Lyme. Ontwormen werkt niet preventief tegen teken. Vraag uw dierenarts naar een werkzame externe parasiet behandeling, bekend als een ectoparasiticum.

Moet ik naar de dierenarts om mijn huisdier te ontwormen?

Het is belangrijk dat u advies inwint bij professionals, zoals mensen die werken in een dierenartsenpraktijk en/of dierenspeciaalzaak. Zij kennen het belang van ontwormen en kunnen een behandeling opstarten, zoals bijvoorbeeld met Milbemax. Daarnaast kunnen zij u adviseren over de frequentie van ontwormen die geschikt is voor uw huisdier. Milbemax is vrij verkrijgbaar (dus zonder recept) bij zowel uw dierenarts als bij een dierenspeciaalzaak.

Kunnen wormen worden overgedragen van huisdieren naar mensen?

Wormen kunnen worden doorgegeven via huisdieren aan mensen. In de meeste gevallen gebeurt dit op een indirecte manier, bijvoorbeeld doordat u in contact komt met een door huisdieren besmette omgeving (infectieuze eitjes in de omgeving), zoals een zandbak of tuin. De beste manier om uw familie te beschermen is om ervoor te zorgen dat alle wormen die uw huisdier oppikt afgedood worden en er geen verdere besmetting van de omgeving plaatsvindt. Een combinatie van zorgvuldige hygiëne en het regelmatig ontwormen van uw huisdier met een breed spectrum ontwormingsmiddel, zoals Milbemax, is een goede manier om dit te doen.

Referenties:
4. ESCCAP richtlijnen 2009